"Το μυαλό του παιδιού δεν είναι δοχείο που πρέπει να το γεμίσεις αλλά φωτιά που πρέπει να την ανάψεις".
Πλούταρχος

Παραδειγματική ανάπτυξη έκθεσης

Καταγράψτε τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα σε ένα περιγραφικό κείμενο όπως το παρακάτω.


 

Η γάτα μου

    Έχω μια γατούλα που τη φωνάζω Μίνα και τώρα είναι δεκαέξι μηνών. Τη βρήκα στο άδειο οικόπεδο δίπλα από το σπίτι μου. Η καημενούλα ήταν τραυματισμένη στο πόδι και πολύ αδύνατη. Την πήρα στο σπίτι και έπεισα τους γονείς μου να την κρατήσουμε μέχρι να γίνει καλά. Την περιποιήθηκα και ευτυχώς σ' ένα μήνα άρχισε να περπατάει χωρίς να κουτσαίνει. Σιγά σιγά άρχισε να τρώει γατοτροφές και να κυνηγάει ποντίκια. Για καλή μου τύχη τη συμπάθησε πολύ ο πατέρας μου και δέχτηκε να την κρατήσουμε για πάντα.

    Η Μίνα έχει πλούσιο λευκό τρίχωμα. Είναι μικρόσωμη και αδύνατη. Τα μάτια της είναι πρασινωπά και πολύ έξυπνα. Η μύτη της είναι ροζ και πολύ χαριτωμένη. Χαρακτηριστικό είναι το κόκκινο βελούδινο λουρί στο λαιμό της πάνω στο οποίο έχουμε κεντήσει το όνομά της.

    Η αλήθεια είναι πώς έχω μια πολύ λαίμαργη γάτα. Όταν έρθει η ώρα του φαγητού γίνεται πολύ ανήσυχη. Ο αγαπημένος της μεζές είναι φυσικά τα ψαροκόκαλα, ενώ δε λέει όχι και σε μια κούπα γάλα.

    Αγαπώ πολύ τη Μίνα μου. Της έχω ένα καλάθι για να κοιμάται και παίζω πάντα μαζί της όταν επιστρέψω από το σχολείο. Τα κρύα βράδια του χειμώνα της αρέσει να κουλουριάζεται πλάι στο τζάκι και να μας κρατά συντροφιά.

    Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι τρεις μήνες αφού τη φέραμε σπίτι η Μίνα εξαφανίστηκε ξαφνικά ενώ την είχα μαζί μου στο πάρκο της γειτονιάς. Όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να τη βρω πουθενά. Η καρδιά μου κόντευε να σπάσει από την αγωνία. Οι μέρες περνούσαν και η Μίνα δεν εμφανιζόταν. Ξαφνικά ένα πρωινό καθώς ετοιμαζόμουν για το σχολείο άκουσα ένα θόρυβο έξω από το παράθυρο. Ήταν αυτή, η αγαπημένη μου γάτα είχε επιστρέψει επιτέλους… Από τότε δεν τη χάνω λεπτό από τα μάτια μου.

Θυμάμαι

Τα δομικά στοιχεία περιγραφικού κειμένου για ένα ζώο είναι: όνομα-ηλικία είδος, εξωτερική εμφάνιση, συμπεριφορά, συνήθειες περιστατικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Χάρης Λεμονιάς 2010. Από το Blogger.